Katarakt ameliyatı, gözdeki opaklaşmış lensin çıkarılıp bunun yerine hastanın göz hassasiyetine uygun derecede suni bir lensin takılması sürecini içeren cerrahi bir uygulamadır. Gözlerde genelde yaşlanmaya bağlı oluşan katarakt ameliyat edilmediği takdirde ileriki evrelerde görme kayıplarına sebep olabilmektedir. 

Genel olarak lokal anestezi altında gerçekleştirilen katarakt ameliyatı ne kadar komplike görünse de bu cerrahi uygulama aslında 25-30 dakika kadar kısa sürmektedir. Göz bölgesi uyuşturulur gerekli önlemler alınır ve operasyona başlanır. Bu ameliyat sayesinde kişiler kalıcı şekilde tekrardan normal görmeye başlayabilmektedir.

Günümüzde ameliyat, ağrısız ve en yenilikçi teknolojilerin yardımıyla son derece hızlı bir şekilde yapılır. Katarakt operasyonu göz cerrahi uzmanlarınca uygulanan bir mikro operasyondur . Nihai başarısını garantilemek için belirlenen tüm yönergelere uyan donanımlı bir ameliyathanede gerçekleştirilmelidir.

Katarakt belirtileri taşıdığınızı düşünüyorsanız yazımıza başlamadan önce bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabileceğiniz “Katarakt Nedir, Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. 

Katarakt Ameliyatı Nedir?

Göz merceklerinde gelişen ve görme bulanıklığı ve görüş kaybı gibi rahatsızlıklara sebep olan katarakt için genelde tek tedavi yöntemi ve kesin çözüm katarakt ameliyatı olmaktadır. Katarakt ameliyatı ile opaklaşmış ve görmede bulanıklığa sebep olan gözdeki mercekler alınarak bunun yerine yapay lens (intraoküler lens veya IOL) yerleştirilmesi ile gözde doğal mercek formunun tekrar kazanması amaçlanmaktadır.

Göz merceklerine uygulanan bu ameliyat mikrocerrahi tekniklerle gerçekleştirilen oldukça hassas bir uygulamadır. Bu sebeple bu alanda uzman olan göz cerrahı yüksek özelliklere sahip mikroskop gibi medikal teknolojilerden yararlanmaktadır. Ameliyat süresince dikiş işlemi uygulanması gereken bir aşama bulunmaz. 

Ameliyat sonrası iyileşme süreci yerleştirilen yapay lensin göze oturması süresine bağlıdır, genelde bu süre birkaç hafta sürebilir. Ancak ameliyat sonrası gerekli önlemlerin alınması halinde günlük rutin işlere dönülmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca katarakt ameliyat yaptırılmış olsun ya da olmasın, yaş grubunuza uygun olacak şekilde düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırmanız sağlıklı bir tercih olacaktır.

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Hasta genellikle ameliyattan yaklaşık bir saat önce gelir ve göz bebeği genişletme damlaları ile hazırlanır. Ardından ameliyathaneye girer ve ameliyat edilecek gözün iyice dezenfekte edilmesinden sonra ameliyathanenin sterilliğini korumak için bir bezle örtülmektedir.

Yaklaşık 25-30 dakika süren operasyon, kornea üzerinde 1.8-2.2 mm’lik bir mikro kesi ile başlar . Daha sonra, kapsüloreksis gerçekleştirilmektedir. Yani ön kapsülün çıkarılması, kapsül, kataraktı içeren torba olacaktır. Bu işlemden sonra katarakt bir lazer cihazı veya bir ultrason cihazı (fakoemülgatör) vasıtasıyla parçalanır ve aspire edilmektedir. Bunun yerine, gözün içine yapay kristal veya bir göz içi lensi yerleştirilmektedir. Hastanın gözüne en uygun göz içi merceğin seçimi ameliyatın iyi sonuç vermesi için esastır.

Oldukça yeni sayılan bu minimal invaziv cerrahi, kataraktları ve diğer görme kusurlarını (miyop, astigmat, presbiyopi veya hipermetrop) aynı anda ortadan kaldırılmasına olanak tanımaktadır.

Ameliyat kaç saat sürer?

Katarakt ameliyatı cerrahi bir süreç olsa da oldukça kısa süren bir ameliyattır. Her iki göze uygulanan katarakt ameliyatı ortalama 25-30 dakika sürmektedir. Ayrıca ameliyat sonrası genel anestezi uygulaması içermediğinden evde istirahat edilebilmektedir.

Katarakt ameliyatı sonrası bulanık görme ve ağrı neden olur, ne zaman geçer?

Göze uygulanan katarakt ameliyatı sonrası gözde parlama, bulanık görme ve hafif ağrılar olabilmektedir. Bu ameliyatın doğal sonucudur, gün içinde birkaç saat süresince doktorunuzun önerdiği yatıştırıcılarla geçecektir. Ancak daha uzun süren ağrı ve komplikasyon oluşumlarında doğrudan hastaneye danışmayı aksatmayın.

 

Katarakttan Nasıl Korunulur?

 

Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Uzmanlarca iyi koşullarda uygulanan katarakt ameliyatı sonrası komplikasyon oluşması durumu nadir gözlenen vakalardandır. Ancak komplikasyonların oluşması bazı durumlarda ameliyat sürecinden bağımsız olarak hastanın ameliyat öncesi ve sonrasında bilinçsiz bazı hatalar yapması sonucu da gelişebilmektedir.

Katarakt ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şu önemli hususlar sayılabilecektir:

  • Doktorunuzun önerdiği tüm ilaçları almayı ve kullanmayı aksatmayın
  • Özellikle ameliyattan sonraki ilk haftalarda aşırı fiziksel efordan kaçınılması sağlıklı olacaktır.
  • Dışarı çıktığınızda güneş gözlüğü ve güneş şapkası gibi koruyucu önlemler alınması faydalıdır.
  • Göz bölgesine temas etmeden yüzünüzü yıkayın.
  • Arabayı, ancak görüşünüzden emin olduktan sonra kullanın.
  • Katarakt ameliyatı sonrası görüşünüzde bulanık görme ve gözlerin bandajlanması durumu olabileceğinden bir refakatçinin desteği ile taburcu olmanız sağlıklı olacaktır.
  • Ameliyat sonrası gözlerinizde hafif ağrılar olabilir, bu süreçte doktorunuzun önermediği ilaç veya kremleri kullanmaktan kaçının, doktorunuzdan onay veya tavsiye alarak ilaç kullanabilirsiniz. 
  • Yüzme, sauna gibi aktivitelere katıldığınızda deniz gözlüğü gibi koruyucu önlemler alabilirsiniz.
  • Ameliyattan birkaç gün sonra başlayarak işe kademeli olarak devam edin. Fiziksel olarak sizi yoran bir işiniz varsa en az birkaç hafta beklemeniz daha iyidir.

Bu maddelerde yer alan bilgiler tavsiye niteliğinde değildir, ameliyat öncesi ve sonrası süreçte uzman doktorunuzun önerisi ile uygulamaları yapmanız sağlık açısından en doğru karar olacaktır.

Katarakt Ameliyatı Riskli midir?

Her yıl milyonlarca insan başarılı bir şekilde katarakt ameliyatı oluyor ve tekrardan eski normal sağlıklı görme duyusuna sahip oluyor. Ancak deneyimli cerrahlarca gerçekleştirilmeyen veya herhangi bir hususa dikkat edilmemesi ve önlem alınmaması gibi durumlarda nadiren  ameliyat sonrası bazı riskler ve komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. 

Katarakt ameliyatı riskleri genel olarak şunlardır:

  • Arka kapsül opaklaşması (PCO)
  • Göz içi merceğin kayması
  • Göz iltihabı, enfeksiyon kapma
  • Ameliyat sonrası ışığa karşı aşırı duyarlılık
  • Fotopsiler (ışık flaşlarının algılanması)
  • Makula ödemi (retinanın orta kısmında şişlik)
  • Pitoz (düşen göz kapağı)
  • Oküler hipertansiyon (yüksek göz içi basıncı)

Katarakt ameliyatı sonrası enfeksiyon belirtileri nelerdir?

Göze uygulanan katarakt ameliyatı sonrası enfeksiyon, nadir görülen ancak ciddi bir komplikasyonlara sebep olabilmektedir. Enfeksiyon belirtileri, ameliyat sonrası dönemde ortaya çıkabilir ve hemen tıbbi müdahale gerektirebilecektir.

Bazı enfeksiyon belirtileri şunlardır:

  • Geçmeyen şiddetli ağrılar
  • İltihaplı sarımsı şişlikler ve akıntılar
  • Göz akı ve göz kapaklarında kızarıklıklar
  • Aşırı göz kapaklarına şişlikler 
  • Sürekli göz yaşı akıntıları
  • Gözde sürekli batma hissi

 

Katarakt Ameliyatı Sonrası

 

Katarakt ameliyatı sonrası mercek kayması nasıl anlaşılır?

Uygulanan katarakt ameliyatının sonrasında nadir de olsa göze yerleştirilen yapay merceklerin kayması gibi bir komplikasyon gözlenebilmektedir. Ameliyat sonrası merceklerin kaymasının belirtileri arasında şunlar sayılabilir:

  • Görüşte bulanıklaşma, katarakt ameliyatı öncesi gibi görüş netliğinin kaybedilmesi
  • Odaklanılan nesnelerin çift veya çoklu şekilde görülmesi
  • Gözde sürekli iğne batma gibi bir acı veya kaşıntı hissi
  • Işık duyarlılığının artması, ışığa odaklanınca gözlerin uzun süre kamaşması

Ameliyat sonrası bu ve benzeri belirtileri gözlemlediyseniz ve gözlerinizdeki merceklerin kaydığını düşünüyorsanız, doktorunuza bu konuyu danışmalısınız. Mercek kayması durumunda uzman doktorunuz gerekli görülmesi durumunda ek bir cerrahi uygulamayla merceğin konumunun düzeltilmesi gibi süreçleri tercih edecektir.

Katarakt Ameliyatı Fiyatları

Katarakt ameliyatı fiyatlarının belirlenebilmesi için, doktorunuz ile ön görüşme sırasında kişisel durumunuza göre analiz yapılmaktadır. Daha sonrasında hastalık oluşumuna en uygun prosedür belirlenecek ve gerekli ölçümler yapılacaktır.

Operasyonunuz olası birtakım riskleri ve komplikasyonları içeriyorsa doktorunuz sizi bu konuda detaylıca bilgilendirecektir. Daha sonrasında isteğiniz doğrultusunda tedavinin tercihini size bırakacaktır.

Tüm bu süreç kişisel durumunuza göre teşhis edildikten sonra katarakt ameliyatı için gerekli fiyat belirlenebilecektir. Tedaviniz için Hospitaltürk hastanemize başvurarak 7/24 online danışman servisimiz ve uzman doktorlarımızdan destek alabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Ameliyat sonrası göz ne kadar kapalı kalır?

Katarakt ameliyatının sonrasında gözlere bandaj sarılmaktadır ve birkaç saat bu bandajın kalması gerekli olabilecektir. Bu sebeple taburcu olduğunuzda yanınızda refakatçi biri olması iyi olacaktır.  Daha sonra 1-2 saat içinde doktorunuzun size önereceği saat süresinde bbandajı çıkarıp, doktorunuzun size verdiği göz damlası ve ilaçları kullanmanız gerekli olabilecektir.

Ameliyat sonrası görme kaybı olur mu?

Katarakt operasyonu genellikle başarılı sonuçlar veren bir işlemdir ve 25-30 dakika kadar kısa sürede merceklerin değiştirilmesi gibi çok komplike olmayan cerrahi bir süreci içermektedir. Bu sebeple genellikle ameliyat sonrası görme kaybı gibi komplikasyonların görülmesi oldukça nadir bir durumdur ve gözlenmemektedir.

Göz tansiyonu (Glokom) olan bir kişi katarakt ameliyatı olabilir mi?

Glokom yani göz tansiyonu olan bir kişi katarakt ameliyatı olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak, göz tansiyonu olan hastaların katarakt ameliyatı öncesi ve sonrasında dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi ve takip edilmesi gerekli olabilecektir. Çünkü göz tansiyonu, ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceğinden uzman cerrahça bu husus dikkate alınır.

Katarakt ameliyatında hangi anestezi kullanılır?

Göze uygulanan katarakt ameliyatlarında,  anestetik göz damlası damlatılarak veya enjeksiyon işlemi ile lokal anestezi uygulanmaktadır. Hasta ameliyat esnasında acı hissetmemektedir. Ancak bazı durumlarda nadiren de olsa hastanın durumuna göre genel anestezi yapıldığı durumlar da olabilmektedir.

İki göz aynı anda ameliyat olur mu?

Katarakt ameliyatı genelde tek seferde bir göze yapılmaktadır. Ameliyattan sonraki dönemde diğer gözün görmesini korumak için önce opasitesi en ileri olan göz, ameliyat edilmektedir. Ancak, birkaç gün veya birkaç hafta sonra ikinci göz ameliyat edilmektedir.

Ameliyat sonrası banyo ne zaman yapılır?

Ameliyattan sonra ilk üç gün boyunca göz bölgesini ıslatmamaya dikkat ederek duş alınmasında ve yüzün yıkanmasında sakınca yoktur. Banyo ve göz su teması gibi konuları doktorunuza danışmanız en sağlıklısı olacaktır.