Kafanın en tepe noktası olarak adlandırılan bölgede kelliğin başlaması erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılmaktadır. Bu tepe bölgesindeki saçlar zaman içerisinde dökülmekte ve kafa derisi görünür hale gelmektedir. Saçların tepede dökülmesi ile yuvarlak bir açıklık meydana gelir. Bazı durumlarda kafada saçların başladığı noktalardan itibaren dökülme görülebilir.
Bu tip saç dökülmelerinin erkek tipi saç dökülmesi olarak adlandırılmasının nedeni; erkeklerde saç dökülmesinin en çok tepe bölgesinde görülmesinden kaynaklıdır. Oluşum sebeplerinin başında en çok genetik faktörler yer alır. Sıklıkla ergenlik dönemlerinden itibaren saçta dökülme başlar. Zamanda saç tellerinde düşen kalite ile bölgesel açıklıklar oluşur.
Hormon duyarlılığı ile ilişkilendirilen Androgenetik alopesi kişinin psikolojik anlamda mutsuz ve yetersiz hissetmesine yol açmaktadır. Çeşitli faktörlerin yol açtığı bu duruma çözüm sağlanmadığı yani hasta tedavi edilmediği sürece; depresyon, psikolojik problemler, stres ve özgüven eksikliği gibi sorunlara neden olabilir. Medikal estetik uygulamaları ile konforlu bir şekilde tedavi edilmektedir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi (Androgenetik Alopesi) Nedir?
Genellikle erkeklerde görülen erkek tipi saç dökülmesi, başın tepe bölgesindeki dökülmelere verilen isimdir. Son yıllarda küresel ölçekte yaşanan sorunlar nedeni ile gençlerde görülme sıklığı artmaktadır. Önlenebilen bir sorundur.
Androgenetik alopesi için pek çok doğal tedavi yöntemi uygulansa da en etkili sonuçlar tıbbi tedavilerden elde edilmektedir. Tıpta kellik problemi için yaşam boyunca etkisini sürdüren çözüm elde edilmektedir.
20’li yaşlardan itibaren görülmeye başlansa da 50’li yaşlardan itibaren de görülebilir. Belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Hangi yaşlarda görüleceği de kişinin genetik yapısına göre değişmektedir.
Ense bölgesinde saç dökülmesi sorunu oluşmamaktadır. Ömür boyunca saç köklerinin kalitesini koruduğu bölgedir. Pek çok saç ekim tekniğinde de bu bölgeden alınan grefler kullanılmaktadır.
Ayrıca “Saç Dökülmesi Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?” yazımıza da göz atmayı unutmayın!
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Kaç Yaşlarında Görülür?
Erkek tipi saç dökülmesi en sık 35 – 50 yaş aralığında görülmektedir. Yaş aralığı bilimsel çalışmalar ile net bir şekilde belirlenmemiş olsa da; 35 yaşına kadar geçen süre içerisinde erkeklerin %30’unda, 50 yaşa kadar olan sürede ise %50 oranında saç dökülmesi görülmektedir. Bu rahatsızlık kellik olarak da adlandırılmaktadır.
Erken yaşlarda görülmeye başlanan bu problem için erkeklerin geç kalmadan önlem alması önemlidir. Aksi durumda saç dökülmesi hızlı bir şekilde devam eder. Zamanla kellik oluşumuna yol açar. Kadınlarda da bu problem görülebilmektedir. Genellikle emzirme ve hamilelik sürecinde Erkek tipi saç dökülmesi meydana gelebilir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Neden Olur?
Erkek tipi saç dökülmesi pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Hormonal ve genetik faktörler etkisi ile oluşabilir. Dihidrotestesteron olarak adlandırılan hormonu kıl köklerini etkiler. Bu da kıl boyunu kısalmasına, renginin açılmasına ve çapının daralmasına neden olur. İlerlemesi haline kıl kökleri kaybolur ve bölgede saç çıkmaz. Saç dökülmesini tetikleyen faktörler arasında şunlar sayılabilecektir:
- Sigara tüketimi
- Beslenme alışkanlıklarının dengesiz ve düzensiz olması
- Cilt problemleri
- Stres
- Uyku periyotlarının düzensiz olması
- Vitamin seviyelerinin düşük olması (özellikle E Vitamini ve keratin)
- İlaç kullanılması
- Genetik faktörler
- Çevresel koşullar
- Yaş
Bu faktörlerin etkisi ile erkek tipi saç dökülmesi meydana gelmektedir. Kadınlarda görülmesinin başlıca nedeni androjen isimli hormonun yüksek seviyede salgılanması ve genetik faktörlerdir. Yukarıdaki sebepler hastanın hayatında varsa uzak durulması tavsiye edilmektedir.
Dökülmenin Belirtileri Nelerdir?
Erkek tipi saç dökülmesinin en net belirtileri; saç çizgisinin geriye gelmesi, saçların incelmesi ve seyrelmesidir. Erkeklerde tepe bölgesinin saçsız hale gelmesi, belirgin bir açıklık olması kadınlarda aynı şekilde görülmez. Kadınlarda seyrelme taç biçiminde meydana gelir.
Erkeklik Tipi Saç Dökülmesi (Androgenetik Alopesi) Tanısı Nasıl Konur?
Hastanın öyküsü, sağlık problemleri, genetik etkileri ve şikayetleri incelenerek dermatolojik muayene uygulanır, bu doğrultuda tanı konulur. Tanı koyulabilmesi oldukça kolaydır. Saç derisi normal bir cilt gibi görünse de bazı bireylere tanı konulması için dermoskopi kullanılır.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Evreleri (Aşamalar) Nasıldır?
Androgenetik alopesi yani erkek tipi saç dökülmesi oluşması bir süreç içerisinde gerçekleşmektedir. Kellik olarak sonuçlanacak bu süreç için hasta bilgi sahibi olmayabilir. Erkek tipi saç dökülmesinin geçirdiği üç evre;
- 1. Evre: Saç çizgisinin geriye çekilir, alın çizgisinde genişleme meydana gelir.
- 2. Evre: Kellik alnın orta bölgesinde kadar ilerleme gösterir.
- 3. Evre: Başın ense bölgesi haricinde tamamen kelleşme oluşmasıdır.
Saç dökülmesi için 3 evrede gerekli önlemler alınmaz ve tedavi uygulanmazsa hasta hızlı bir şekilde kel kalabilir. Bireylerin bu süreç içerisinde saç dökülmesine neden olabilecek etkenlerden uzak durması önemlidir. Aksi halde sorunun hızla büyümesi ile sosyal ve iş yaşamında özgüven eksikliğine, psikolojik açıdan olumsuz ruh haline yol açabilir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi Önlenebilir Mi?
Saç dökülmeleri uygulanan tedaviler ve önerilen ilaçların düzenli kullanımı ile yavaşlatılabilmekte ve önlenebilmektedir. 25-50 yaşları arasında saç köklerinin aktifliği azalma göstermesi ile kişiye uygun tedaviler ile erkek tipi saç dökülmesi ötelenebilir. Tamamen engellenmesi mümkün olmada da önlenerek gecikmesi sağlanır. Hastanın şu hususlara dikkat etmesi süreçte etkili olacaktır:
Erkek Tipi Saç Dökülmesinde Nasıl Müdahale Yapılır, Tedavisi Nasıldır?
Saçların dökülmesini ve dökülme hızını azaltmak amacıyla birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında hormonal dengeyi sağlayıcı vitamin ve ilaç takviyeleri, PRP gibi cilt altındaki hücresel yenilemeyi tetikleyici uygulamaların yanı sıra DHI tekniği ve FUE tekniği gibi yöntemleri içeren saç ekimi metotları da sayılabilecektir.
Tedavide uygulanan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Losyon ya da krem kullanılması
- Oral yolla ilaç tüketimi (Hormon dengeleyici doktor tavsiyeli ilaçlar)
- Kişide androjen hormonunun yüksek olduğu zaman diliminde etkisinin azaltılması
- Saç ekimi uygulamaları (İlgili olarak “DHI ve FUE Saç Ekimi Arasındaki Farklar Nelerdir?” yazımızı da inceleyebilirsiniz.)
- PRP uygulaması
- Mezoterapi
Tedavi kalıcı etki sağlar mı, kesin çözüm müdür?
Erkek tipi saç dökülmesi için uygulanan yöntemlerde tedavi bittikten sonra dökülme yeniden görülebilir. Erkeklerde 50’li yaşlardan itibaren azalma gösteren androjen hormon aktivitesi nedeniyle tedavi bitse de saç dökülmesi yeniden başlayabilir. Tedavi süreci bitse de dermatolog önerisi ile belirli periyotlarda tedaviye devam edilebilir.
Tedavinin etkisi ile yeniden çıkan saçlar tedavi bittikten sonra dökülebilir. Takviye uygulamalarının erken yaşlarda başlanması ve mezoterapi tedavisi ile saç dökülmesinin hızı yavaşlatılabilir. Yeni saçlar oluşabilir.
Erkeklerde Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saçlarında dökülmeler gözlemleyen erkek hasta günlük yaşamında bazı hususlara dikkat ederek saç dökülmesini geciktirebilir ve önlemler alabilir. Hastanın bireysel açıdan şu hususlara dikkat etmesi önemlidir:
- Saç dökülmesi görülen bölgede güneş ışınlarından korunmak önemlidir. Güneş ışınları; deri kanseri, keratoz, aktinik ve leke oluşmasına yol açabilir.
- Saç köklerini ve deriyi güçlendirmeyi sağlayan vitaminler besinlerin tüketimi ile sağlanabilir. E Vitamini ve keratin saçlarda oldukça etkilidir. (Ayrıca ilgili olarak “Saç Mezoterapisi Nedir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.)
- Beslenme alışkanlıkları düzenlenmeli ve dengeli besin programı uygulanmalıdır.
- Düzenli spor ve egzersiz yapılmalıdır, vücutta hormonal dengeyi sağlamak için sporlu yaşam oldukça önemlidir
- Strese ve kaygıya neden olabilecek ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Saç bakımına özen gösterilmeli düzenli olarak bakım yapılmalıdır. Saç yapısına uygun zararlı kimyasalları içermeyen ürünler kullanılmalıdır.