Hacamat bölgeleri kişilerin sağlık sorunlarına ve tamamlayıcı tıp uygulamadan beklentilerine göre farklılaşmaktadır. Bilimsel kanıtlara sahip olmasa da hacamatın birçok farklı hastalığa ve sağlık sorununa iyi geldiği gözlemlenmektedir. Omuz, sırt, bacak, kol, bel gibi farklı farklı alanlarda uygulanan hacamat tedavisi ile kan dolaşımında iyileşme, bağışıklık sisteminin düzelmesi, vücut toksinlerinden kurtulmak gibi etkileri olmaktadır.
Hacamat tedavisi rastgele olmayan sadece vücudun belirli bölgelerinde uygulanabilen ve kirli kanın vakum ile çekilmesi sürecini içeren geleneksel ve alternatif bir tıp uygulamasıdır.
Kupa tedavisi olarak da isimlendirilen hacamat uygulamasının daha detaylı tanımını, nasıl uygulandığını ve tedavi sürecine dair merak ettiğiniz tüm konular hakkında “Hacamat Nedir, Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Hacamat Bölgeleri (Noktaları) Nedir?
Geleneksel ve alternatif tıp uygulaması olan hacamat kan dolaşımını iyileştirici etkisi sebebiyle vücut bölgelerinin farklı noktalarında farklı amaçlar için tercih edilmektedir. Genellikle baş ağrısı, migren, boyun ağrısı ve boyun fıtığı gibi sağlık sorunları için boyun ve ense bölümünde bulunan bölgeye hacamat uygulanmaktadır. Bunun gibi her sağlık sorununun olduğu bölge farklı kan dolaşımı üzerine uygulamayı gerektirmektedir.
Hacamat bölgeleri (noktaları) bu işlemi uygulayan uzmanlarca Zimam, Fülak, Havâzim gibi farklı isimlerle de isimlendirilmektedir. Yani hacamat bilgi sahibi olan uzman kişilerce yapılması gereken bir uygulamadır, gerekli malzemeleri alan kişiler bilgisizce uygularlarsa kritik sağlık sorunlarına sebep olabilecektir.
Hacamat Bölgeleri Nerelerdir?
Hacamat bölgeleri veya noktaları kişilerin bu tedaviden beklentilerine göre belirlenmektedir. Genellikle yaygın olarak hacamat noktaları sırt bölgesi, omuzlar, kuyruk sokumu, boyun aşağısı ve ense bölgesi, göğüs bölümü, bacaklar ve ayak bileği bölgesi, kol ve dirsek bölümü gibi alanlardan oluşmaktadır.
Çok yaygın olmasa da bazı kişiler başın tıraşlı olması koşuluyla kafa bölgesine, yüz, çene ve yanak bölgelerine de hacamat yaptırmayı tercih edebilmektedir. Hacamat tedavisi her ne kadar alternatif tıp uygulaması olsa da tüm bölgelerde yapılacak işlemlerde süreç deneyim sahibi uzmanca yürütülmelidir.
Hacamat bölgeleri kadınlarda ve erkeklerde genellikle aynı uygulamaları içerse de bazı durumlarda uygulanan noktalar ve prosedür farklılaşabilmektedir. Kadınlarda hacamat noktaları yaygın olarak şunlardır: sırt bölgesi, ensede saç hizasına kadar boyun bölümü ve omuz bölgesi, kuyruk sokumu bölgesi, üst bacak ve baldırlar.
Kadın Hastalıkları İçin Hacamat Bölgeleri Nelerdir?
Kadınlarda adet düzensizliği, hormonal bozukluklar, rahim hastalıkları, vajinal rahatsızlıklar gibi pek çok türde hastalıklar gözlenebilmektedir. Hacamat uygulaması bu hastalıklarda doğrudan bir tedavi imkanı sağlamasa da belirli hacamat noktalarına uygulanan kupa tedavisi ile kan dolaşımına bağlı iyileşme sağlandığı görüşü bulunmaktadır.
Örneğin rahim ve vajinal hastalıklar için veya adet düzensizliği gibi rahatsızlıklar için hacamat yaptırmak isteyen kişilerde genellikle kupa uygulaması kuyruk sokumu bölgesine uygulanmaktadır. Ayrıca kuyruk sokumuna uygulanan hacamat idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek hastalıklarına da iyi geldiği görüşü bulunmaktadır.
Hacamat Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kupa tedavisi yani hacamat ile kan dolaşımının iyileştirilmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, vücuttan toksinlerin atılması ve vücut ağrılarının azaltılması gibi etkileri bulunmaktadır. Bu sebeple birçok farklı bölgede uygulanmasına göre tedavi ettiği hastalıklar da çeşitli olmaktadır.
Bilimsel olarak etkisi kanıtlanmamış alternatif tıp uygulaması olan hacamatın şu hastalıklar ve sağlık rahatsızlıkları üzerinde iyileştirici etkisi olduğu düşünülür:
- Migren ve bağ ağrısı
- Sindirim sistemi rahatsızlıkları
- İdrar yolu rahatsızlıkları
- Kılcal damar tıkanıklıkları
- Cilt rahatsızlıkları
- Cilt gençleştirme
- Skolyoz rahatsızlığı
- Stres, psikolojik rahatsızlıklar
- Bel ve boyun fıtığı ağrıları
- Eklem ağrıları
- Ortopedik rahatsızlıklar
- Ayak burkulmaları
- Metabolizma rahatsızlıkları
Hacamat yaptıracak kişiler tedaviyi uygulayacak uzmana eğer kan düşüklüğü varsa, kan inceltici veya sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa bunun gibi durumları öncesinde bildirmeyi aksatmamalıdır. Kan hastalığı olan kişilerde hacamat uygulanması olası komplikasyonların gelişmesine sebep olabileceği için uzman bu kriteri değerlendirmelidir.
Hacamat varise iyi gelir mi?
Alternatif tıp uygulamaları olan hacamat ve sülük gibi uygulamalar varis tedavisinde uygulanması oldukça sakıncalıdır. Varisli bölgeye hacamat veya sülük gibi tedavilerin uygulanması varisli damarların durumunu çok daha kötüleştirebileceğinden uzmanlarca bu geleneksel tıp yöntemleri kesinlikle tercih edilmez.
Hacamat tedavisi tiroide iyi gelir mi?
Tiroid bezinin ana görevi, tiroid hormonlarını üretmek ve salgılamaktır. Tiroid hormonları vücut metabolizmasının düzenlenmesi sürecinde etkin bir rol alır, bu hormonlara bağlı rahatsızlıklar sadece antitiroid ilaçlar, radyoaktif iyot tedavisi veya cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir. Tiroid rahatsızlıkları kritik sonuçları doğurabileceğinden hacamat gibi alternatif tıp uygulamaları bu hormonal hastalıklarda tercih edilmemektedir.
Hacamat Tedavisinin Uygulanan Noktalara Göre Faydaları Nelerdir?
Belirli miktarda kanın çekilmesi ile kan dolaşımını rahatlatmaya yönelik bir uygulama olan hacamatın uygulandığı noktalara göre farklı faydaları olabilecektir. Örneğin sırt bölgesinin orta bölümüne uygulanan kupa tedavisi safra kesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği, kuyruk sokumu bölgesine uygulanan tedavinin ise böbrek rahatsızlıklarına yönelik bağışıklık sistemini iyileştirdiği düşünülür.
Bunun dışında bazı bölgelere göre hacamat noktalarının faydaları şu şekilde sayılabilir:
Bacak hacamatının faydaları
Bacaklara uygulanan hacamatın faydaları arasında kan dolaşımının rahatlaması ile huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesi sayılabilir. Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir. Ayrıca kupa tedavisi bacaklarda sinir sıkışması (siyatik), damar tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara da faydalı olabilecektir. Ancak bacaklarda belirli rahatsızlıkların olması halinde tedavinin uygulanması komplikasyon geliştirebileceğinden uzman kişiler süreci yürütmelidir.
Ayak hacamatının faydaları
Genelde ayak bileğine de uygulanabilen hacamatın bilek burkulmalarına iyi geldiği düşünülür. Ancak hatalı uygulamalar ayak bileklerinde şişme, morarma ve hareket kısıtlığı gibi komplikasyonların gelişmesine sebep olabilir. Bu açıdan tedavi öncesi değerlendirme uzmanca sağlanmalıdır.
Kafaya hacamatın faydaları
Genellikle saçlarda egzama, unutkanlık, sedef, saç dökülmesi gibi rahatsızlıklar için tercih edilebilen kafa hacamatı nadir de olsa uygulanan bir işlemdir. Kafa hacamatının uygulanabilmesi için saçların tıraşlı olması gereklidir, kafanın arka ve üst noktalarına 2 ya da 3 kupanın uygulanması sürecini içerir.
Kafa hacamatı neye iyi gelir?
Kafaya uygulanan kupa tedavisi kan dolaşımını arttırması sebebiyle birçok rahatsızlığa iyileştirici etki sağlayabilecektir. İyileştirici etki sağlayacağı rahatsızlıklar arasında şunlar sayılabilir:
- Kepeklenme
- Migren
- Depresyon
- Egzama
- Sedef hastalığı
- Saç dökülmeleri
Bayanlarda kafadan hacamat uygulanması saçların tıraşlı olması koşulundan ötürü tercih edilmemektedir. Ancak sadece kafa hacamatının uygulanacağı bölgenin tıraşlı olması da yeterli olabilmektedir, bu açıdan kafa arkasında küçük bir bölümün tıraşlanması işlemiyle de kupa tedavisi uygulanabilecektir.
Hacamat Sonrası Etkisi Ne Zaman Belli Olur?
Tedaviden olan beklentiye göre herhangi bir bölgeye uygulanan hacamat tedavisinin hemen sonrasında kan dolaşımındaki rahatlama hissi kişiyi rahatlatmaktadır. Tedavi uygulanan bölgede başta hafif ağrılar ve karıncalanmalar olacaktır. Birkaç saat sonrasında vücutta hafifleme ve rahatlama gözlenebilecektir. Ancak herkesin bünyesi farklı olduğundan bazı kişilerde uygulama sonrası ağrılar da gözlenebilmektedir. Kupa tedavisinin uygulandığı bölgeye işlem sonrası süreçte etkilenecektir, başa yakın bölgelere uygulanan tedaviler sonrası baş ağrılarının gözlenmesi olası iken sırt ve bacak gibi bölgelerde de o bölgelerde hafif ağrılar olabilecektir.
Hacamat sonrası baş ağırsı neden olur?
Baş bölgesine yakın uygulanan hacamat sonrası genelde migreni olan kişilerde kan dolaşımına bağlı olarak hafif baş ağrıları tetiklenebilmektedir. Ancak tedavi herkeste farklı sonuç vermektedir, uzman kontrolünde tedavi süreci yönetilmelidir.
Sık Sorulan Sorular
Hacamatta kan gelmemesi ya da az kan gelmesi neden olur?
Hacamat uygulanırken vakumlara kan gelmemesi veya çok az kan gelmesi; vakumların doğru yere uygulanmaması ya da damarların daralması ve tıkanıklıklara bağlı kan dolaşımının zayıflığı veya yeterli miktarda su içmemek veyahut kanın normalden daha hızlı pıhtılaşması gibi sebeplerle olabilmektedir.
Cinsel sorunlar ve hacamat noktaları nerelerdir?
Cinsel sorunlara bağlı kişiler hacamat yaptırmak istediklerinde genellikle kupa tedavisi kuyruk sokumu bölgesi üzerinde uygulanmaktadır. Kuyruk sokumuna uygulanan hacamat tedavileri ayrıca adet düzensizliği, idrar yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği düşünülmektedir.
Hacamat bel fıtığına iyi gelir mi?
Sırt ve bel bölgesine de uygulanan hacamat fıtığa bağlı ağrıları azaltmada ve kısmen fıtığın tedavisine de katkı sağlamaktadır. Hacamat kan dolaşımını etkileyen bir tedavi olduğundan bel veya boyun fıtığı gibi sağlık problemlerine dolaylı yoldan etki sağlar. Kesin tedaviler için medikal ve cerrahi uygulamalar tercih edilmektedir.
Yüze hacamat nasıl yapılır?
Genellikle sırt, omuz, göğüs gibi bölgelere uygulanan hacamat nadiren kişilerin tercihine göre yüze de uygulanır. Yüze hacamat yapılırken genellikle 3 veya 4 kupa kullanılmakta ve elmacık kemiklerinin olduğu yanak bölgesi, alın bölgesi veya çene altı gıdı bölgesi gibi alanlara uygulanır. Yüz hacamatı öncesi ve sonrası süreçte ciltte gözle görünür değişimler hemen anlaşılmaktadır.
İstanbul’da hacamat nerelerde yaptırılır?
İstanbul genelinde hacamat yaptırmak isteyenler, bu alternatif tıp uygulamasını uzman uygulamacılara sahip hastaneler ve kliniklerde yaptırabilirler. Hastane veya klinik dışı alternatif tıp uygulama kurumlarında da bu işlemler uygulanabilse de güvenilirlik ve hijyenik açıdan riskler içerebilecektir.