Yağ Enjeksiyonu, yüz ve vücutta çökük veya zayıf alanları dolgunlaştırmak, istenilen yere hacim kazandırmak için yapılan estetik amaçlı bir işlemdir.  Bu yağ enjekte etme işlemi ayrıca “Otolog” olarak da adlandırılmaktadır. “Otolog” kelimesi basitçe kişinin kendi dokusunu veya yağını kullanmasını ifade etmektedir.

Yağ enjeksiyonu tedavisi, yüzdeki yanaklar, dudaklar, çene çizgisi veya elmacık kemikleri gibi bölgelerde dolgunluk ve gençlik etkisi oluşturmak için tercih edilmesinin yanı sıra ayrıca, kalça, meme veya göğüsler gibi vücut bölgelerinde hacim artırma veya şekillendirme farklı farklı uygulamaları da içermektedir.

Yağ enjeksiyonu (Otolog yağ transferi) üç aşamadan oluşmaktadır. İlk adımda, bir miktar yağ  çekilmektedir. İkinci adımda, yağ hücrelerinin izolasyonu ve temizlenmesi işlemi yapılmaktadır. Üçüncü ve son adımda da yağ hücreleri hedeflenen bölgelere enjekte edilmektedir. 

Yağ Enjeksiyonu Nedir?

Birçok farklı amaca yönelik uygulanabilen yağ enjeksiyonu, vücuttaki yağ dokusunun başka bir bölgesinden alınarak, belirli bölgelere enjekte edilmesini içeren bir estetik prosedürdür. Vücuttaki doğal yağları kullanan bu uygulama, vücutta dolgunluk ve hacim oluşturmak, çizgileri ve kırışıklıkları azaltmak veya belirli bölgeleri şekillendirmek farklı farklı amaçlar için tercih edilebilmektedir.

Yağ enjeksiyonu, vücudun ” donör alan ” adı verilen bir bölümünden yağ alınması işlemi ile başlamaktadır. Bu donör bölgeyi uzman doktor kendi belirleyebileceği gibi hastaya da danışmaktadır. Vücuttan alınan yağ süreci sonrasında, vücudu yeniden şekillendirmek, hacim vermek veya düzeltmek üzere istenilen bölgeye aktarma işlemi uygulanabilecektir.

Yağ enjeksiyonu için yağ nerelerden alınır?

Vücut genelinde belirli bölgelerde yağ birikimi oldukça yoğun olmaktadır. Yağ birikiminin yoğun olduğu bu bölgelerden belirli tekniklerle yağların alınması ve bu yağ hücrelerinin canlılığının korunması mümkün olmaktadır. Ayrıca bu yağ alma işlemine literatürde liposuction da denilmektedir. 

Yağ enjeksiyonu uygulanması için vücuttan yağ alınabilecek bölgeler şu şekildedir:

Bu bölgeler, yağ enjeksiyonu için en sık kullanılan alanlardır, ancak prosedürün kullanıldığı bölgeler hastanın tercihlerine ve hedeflenen sonuçlara bağlı olarak farklı farklı olabilmektedir. Yağ enjeksiyonu için yağ alımının hangi bölgeden uygulanmasının ne tür bir etkisi olabileceğine dair plastik cerrahi uzmanınız size tüm yönleriyle anlatacaktır.

Yağ Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?

Yağ enjeksiyonu, oldukça invaziv bir tedavi olduğundan, bu işlem sadece plastik cerrahlar tarafından, nitelikli ve donanımlı hastanelerde yapılmalıdır. Öncelikle bu işlem için, ameliyat öncesi doktorunuzdan randevu almanız ve bir ön görüşme yapmanız gerekmektedir. Bu ziyaretiniz sırasında cerrah, tedavinin uygulanmasına yönelik;

  • herhangi bir engel olup olmadığını,
  • hangi bölgelerin tedavi edilmesi gerektiğini,
  • ne ölçüde (ne kadar yağ dokusu infiltre edilmesi gerektiğini) değerlendirecektir.

Bu noktada, komplikasyonlardan kaçınmak için, belirli hastalıklardan muzdaripseniz ve düzenli olarak kullandığınız ilaçlar var ise, bunlar konusunda doktorunuza bilgi vermeniz çok önemlidir. Ayrıca ameliyatı gerçekleştirmeden önce, sigarayı bırakmak, herhangi bir ilaca ara vermek gibi konularda cerrahınızın size bildireceği tüm endikasyonlara uymanız esastır. Ameliyat hem sedasyonlu lokal anestezi altında hem de genel anestezi altında yapılmaktadır. Anestezi tipinin seçimi tedavi edilecek bölgeye ve alınması gereken yağ miktarına göre cerrahın kararına bağlıdır.

Lokal anestezi ile yapılan işlemlerde hastanede kalmanıza gerek yoktur. Ancak genel anestezide bir gece hastanede yatmanız gerekecektir. Seçilen anestezi uygulandıktan sonra cerrah asıl ameliyata başlayacaktır. Ameliyat başlangıcında doktor, yağ enjeksiyonunu gerçekleştirmek için gerekli olan yağ miktarını ince bir kanül ile aspire ederek ilerleyecektir. Yağ alınan bölgeler genellikle doğal olarak fazla yağ miktarına sahip uyluk, karın veya basen yanıdır.

Ancak işlem yapılacak bölgelere sızmadan önce yağın özel bir santrifüj vasıtasıyla arındırılması gerekmektedir. Bu operasyon, bazı yağ hücrelerinin (adipositler) parçalanmasından sonra açığa çıkabilecek kan ve sıvıların uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Bu noktada doktor, yeniden şekillenmesi, hacim kazandırılması ve/veya gençleştirilmesi gereken bölgeye yağın aktarılması ile devam edecektir. Operasyonun sonunda operasyona dahil olan alanlar ancak doktorun uygun gördüğü durumlarda özel bir bandajla korunacaktır.

 

 

Yağ Enjeksiyonu Ne Kadar Kalıcı?

Cilt altına uygulanan yağ enjeksiyonunun kalıcılığı, kişiden kişiye ve uygulanan bölgeye bağlı olarak değişkenlik gösterebilecektir. İşlem sırasında enjekte edilen yağın bir kısmı 1 – 2  ay süresince vücut tarafından emilebilir ve bir kısmı kayıp yaşanabilecektir, bu emilim doğal bir süreçtir. Enjekte edilen yağın kalan kısmı ise uzun süreler kalıcı etkiye sahiptir, kişilerin bünye ve yaşam tarzına göre farklı olsa da ortalama 2-3 yıl kalıcıdır. 

Vücuda enjekte edilen yağ geçici dolgudan daha uzun bir ömre sahiptir. Genellikle hyalüronik asit bazlı olan geçici dolgular ortalama 8-9 ay kalıcı etkiye sahip iken yağ enjeksiyonları 2 ya da 3 sene boyunca dolgunluk etkisini korumaktadır.

Yağ Enjeksiyonu Hangi Bölgelere Yapılır ?

Yağ ile yapılan dolgu enjeksiyonu işlemi yanaklar, elmacık kemikleri ve yüz genelinde dolgunlaştırıcı ve gençleştirici etkisi sebebiyle tercih edilirken bunun yanı sıra kalça, göğüs ve diğer başka vücut bölgelerinde de hafif dolgunlaştırma amaçlı uygulanabilmektedir. Bu anti-aging ve dolgunlaştırıcı etkilere sahip tedavinin uygulandığı bölgeler şu şekilde sayılabilir:

  • Yüz bölgesinde yanakları, çeneyi ve elmacık kemiklerini dolgunlaştırma
  • Dudaklarda dolgunlaştırma amaçlı (Ayrıca ilgili olarak “Doğal Yöntemlerle Dudak Dolgunlaştırma“)
  • Sarkık veya hafif belirgin göğüslere hafif hacim kazandırma
  • Kalçaları dolgunlaştırmak (Ayrıca “BBL Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır?” yazımıza da göz atabilirsiniz.)
  • İnce bacakları dolgunlaştırmak için de iyi bir tercih olabilmektedir.

Bacağa Yağ Enjeksiyonu

Bacaklarda dolgunluk, şekillendirme veya hacim kazandırma gibi estetik amaçlı olarak yapılan operasyondur. Bu işlemde bel, karın veya kalça gibi bölgelerden yağ alınması ile genellikle bacağın hacim kazandırılması istenen bölgesine uygun oranda ya enjekte edilmesi sürecini içerir.  Bacağa yağ enjeksiyonu kalıcı mı? Bacaklara enjekte edilen yağlar kişinin yaşam tarzına ve bünyesine göre farklı süre kalıcı etkiye sahip olacaktır. 

Kalçaya Yağ Enjeksiyonu

Genel olarak kalçaya yağ enjeksiyonu yaptıranlar, kalçalarında dolgun, hacimli bir etki sağlamak için bu ameliyatsız estetik uygulamayı tercih etmektedir. Kalçalara kişinin istediği hacimde şekil vermek için uygun miktarda yağ enjekte edilmesi süreci sonrası ayrıca entegre olarak kalçalara liposuction da uygulanabilmektedir.

Yüze Yağ Enjeksiyonu 

Yüzün şeklini ve hacmini geri kazandırmak ve yaşlanma belirtilerini azaltmak için uygulanan yüz yağ enjeksiyonu, başta kırışıklıkları gidermek veya azaltmak için yapılmaktadır. Teknik, hücrelerin çevre dokuların tamamı boyunca uyum sağlaması göz önüne alındığında, hacmi geri kazanmanın en etkili ve en güvenli yollarından biri olarak düşünülebilir.

Ayrıca daha detaylı bilgi için “Yüze Yağ Enjeksiyonu Nedir, Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. 

Memeye Yağ Enjeksiyonu

Yağ enjeksiyonu, vücudun boş görünen alanlarının hacmini arttırmayı amaçlayan doğal süreçleri içeren bir estetik uygulamadır. Dolayısıyla, memeye yağ enjeksiyonu memelerde dolgunluk oluşturma amaçlı da uygulanabilen bir işlemdir. Doğal bir etki ile şekillendirme ve hacim arttırma için güvenli ve uyumlu bir tekniktir. 

Özellikle ameliyattan korkan ve vücutlarında silikon gibi yabancı cisim olmasını istemeyen kadınlar için alternatif bir uygulama olan bu teknik, hafif meme büyütme isteyen kadınların iz bırakmadan ve implantsız mükemmel sonuçlar elde etmelerini sağlar. Ayrıca memeye yağ enjeksiyonunun sağladığı faydalar arasında şunlar da sayılabilir:

  • İki meme arasındaki asimetrileri ve yumrulu bir memeyi düzeltme
  • Daha önce yapılmış bir mamoplastinin hasarını onarma
  • Tümör sonrası meme rekonstrüksiyonun etkisini hafifletme

Yağ Enjeksiyonunun Faydaları ve Avantajları Nelerdir?

Yağ enjeksiyonunun sunduğu en büyük avantaj, muhtemelen, dolgu maddeleri gibi diğer benzer tedavilerde meydana gelebilecek herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmamasıdır. Bu işlem kendi vücudunuzdan alınan yağlar kullanılarak yapılmaktadır. Bu nedenle yağlar , vücudunuz tarafından yabancı madde olarak kabul edilmez.

Yağ enjeksiyonu, doğru bir şekilde yapıldığında, vücudunuzu dolgunlaştırmanıza yardımcı olur. Ayrıca, yüzünüzün ifadesini değiştirmeden doğal olarak genç bir görünüm elde etmenizi sağlamaktadır. Bunun yanı sıra düzeltilecek bölgelere transfer edilen yağlar ömür boyu kalabilmektedir. Ancak ameliyattan sonraki haftalarda enjekte edilen yağın kısmen geri emilmesinin normal olduğu unutulmamalıdır.

Geri emilen yağ miktarı kişiden kişiye büyük ölçüde değişmektedir. Bununla birlikte, bu ilk aşamadan sonra, enjekte edilen yağ artık hiçbir şekilde geri emilmeyecektir. Tedavi edilen bölgede sabit olarak kalacaktır. Mükemmel bir sonuç elde etmek için bir süre sonra işlemin tekrarlanması gerekebilir.

Her durumda, yağ enjeksiyonu ile elde edeceğiniz sonuçlar mükemmeldir. Kısmi yağ emiliminin ilk periyodundan sonra kalıcı olacaktır. Tüm bu nedenlerden dolayı yağ enjeksiyonu doktorlar tarafından onaylanmaktadır. Ayrıca doğal bir görünümle estetik yaptırmak isteyen herkes tarafından da çok tercih edilen bir kozmetik cerrahidir.

Yağ Enjeksiyonu İyileşme Süreci Nasıldır?

Yağ enjeksiyonu sonrası iyileşme süresi iki günden iki haftaya kadar değişkendir. Ancak kişilerin iyileşme süreçleri bünyelerine göre farkı farklı olabilecektir. Genelde yağ dolgusunun uygulandığı bölgeye mikro uçlu iğnelerle işlem yapıldığından çok küçük kabarıklar olabilir, bu kabarıklar 1 haftalık sürede kaybolacaktır. Liposuction işleminin uygulandığı bölgede ise 3-4 haftalık süre iyileşme süresi olarak kabul edilmektedir. 

Yağ Enjeksiyonunun Riskleri ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ameliyat sonrası bazı yan etkiler görülebilmektedir. Ameliyattan hemen sonra yağın alındığı bölgelerde ağrı hissi yaşanması oldukça yaygındır. Hafif şişlik ve küçük morlukların görünümü de sık görülen yan etkiler arasındadır.

İşlem sonrasında oluşabilecek diğer yan etkiler şunlardır:

  • Ameliyatı takip eden günlerde hafif ateş,
  • Genel halsizlik hissi,
  • Tedavi edilen bölgelerin cildin geri kalanından daha koyu bir renk alması. Bu komplikasyondan kaçınmak için ameliyattan sonra en az 3-4 ay güneşe maruz kalmamak gerekmektedir.
  • Tedavi edilen alanlarda ödem görünümü (yani, sıvı birikiminin neden olduğu şişlik görünümü).

İşlem sonrası şişlikler ne zaman geçer?

Genelde uygulanan yağ enjeksiyonu işlemi sonrası ilk birkaç gün operasyon uygulanan bölgelerde şişlik ve ödem oluşabilmektedir. Oluşan bu şişlik ve ödemler işlemin doğal bir sürecidir.  1 haftalık süre içerisinde şişlikler yavaş yavaş geçecektir. Aşırı komplikasyonlar gözlemlediğinizi düşünüyorsanız doktorunuza danışmak en sağlıklı karar olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Yağ enjeksiyonu ne zaman oturur?

Enjekte edilen yağ şişlik ve morlukların da azalması ile 1 aylık sürede gözle görünür etkisini gösterecektir. Tam istenilen nihai sonuç içinse 5 ila 6 aylık süre geçmesi gereklidir. Cildinizin altına enjekte edilen yağ hücreleri yüzünüz için yeni bir yapıdır bu sebeple o dokuya uyum sağlaması birkaç ay sürebilmektedir.

Yağ enjeksiyonu için yaş sınırı var mı?

Ameliyatı olan hastaların çoğu 20 ile 60 yaşları arasındadır. Ancak bu yöntem 60 ile 80 yaş arasındaki kişilerde de başarıyla uygulanmaktadır. Daha genç hastalarda dudak ve elmacık kemiği bölgesi gibi yüzün belirli bölgelerinin hacmini artırmak için yapılmaktadır.

Ağrılı ve acılı bir işlem midir?

Ağrı minimaldir. Ayrıca, lokal anestezi ile yapılan işlemlerde birçok durumda sizi rahatlatacak ve işlemin stresini azaltacak “sakinleştirici” kullanılmaktadır.

Alma yağ enjeksiyonu nedir?

Birçok farklı bölgeye uygulanabilen Alma yağı enjeksiyonu, daha dolgun ve şekilli bir görünüm elde etmek isteyen kişiler arasında popülerdir. Bu uygulamada genellikle karın, kalça veya uyluk gibi bölgelerden liposuction yöntemiyle belirli miktar yağ alınır. Daha sonra, alınan yağ özel bir işlemden geçirilir.  Ardından, dolgu uygulanacak bölgeye enjekte edilir.