Dermaroller ya da dermarolling, cilt bakım uygulamalarında, saç kaybı, skar tedavisi ve cilt gençleştirme işlemlerinde sıklıkla tercih edilen cilt bakım cihazıdır. Cilt üzerinde zamanla yaşlanmanın etkisi, hava ve çevre kirliliği, zararlı güneş ışınları, akne ve sivilce gibi durumlardan etkilenerek lekelenme oluşabilir.

Yaralar, yanıklar ve sivilce izleri zamanla cilt üzerinde koyu leke oluşmasına neden olarak estetik açıdan olumsuz bir görüntü oluşturabilir. Medikal esteti uygulamalarının son yıllarda gelişmesi, çeşitlenmesi ile pek çok cilt gençleştirme uygulaması yapılmaktadır. Bunlardan biri de dermaroller tedavisidir.

Cilde bakım yapan dermaroller, cildin üst katmanlarına kontrollü şekilde hasar vererek gençleşmeyi sağlayan, üzerinde mikro ölçekte iğnelerin olduğu bir medikal estetik cihazıdır. Çok küçük ölçekteki iğneler yalnızca cildin dış katmanında etkilidir. Yara, yanık, skar ve akne gibi izlerin iyileşmesi için uyarıcı etki gösterir. Cilt güzelleştirme uygulamalarında sıklıkla tercih edilmektedir.

Dermaroller Nedir?

Silindir şeklinde bir cihaz olan dermaroller, üzerinde saf titanyumdan yapılan 200 adet mikro ölçekte iğneye sahiptir. Dermaroller tedavisi bu nedenle “dermaroller titanyum” olarak da adlandırılmaktadır. İğnelerin çapları 0,5-2 milimetre arasında uzunluğa ve 0,1 milimetre çapa sahiptir. Cerrahi işleme gerek kalmadan cildin güzelleşmesini sağlamaktadır. 

Tedavi yapılması planlanan bölgede gezdirilerek cildin alt tabakalarında mikro kanallar oluşturur. Cildin dermis tabakasında açılan kanallar, vücudun yara olarak algılamasını ve kendini yenilemek için iyileştirme uyarısı vermesini sağlar. Cerrahi operasyona gerek kalmadan cilt üzerinde en etkili sonuçları veren uygulamalardan biridir.

Cildin kendini yenilemesine ek olarak elastin ve kolajen liflerinin üretimini artırır ve cilt hacim kazanır. Bunun bir diğer etkisi ise serumların ve kozmetik maddelerin cilt tarafından emilimini artırmasıdır. Dermaroller cilt emilim oranını oldukça yükseltmektedir. Kalıcı etkileri ile hem erkekler hem de kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Dermaroller Hangi Bölgelere Uygulanır?

Uygulandığı alanda etkili sonuçlar oluşturan dermaroller tedavisi şu bölgelere uygulanmaktadır:

  • Saç derisi
  • Selülit görülen bölgeler (bacaklar, kalça vs.)
  • Yüz bölgesi
  • Göz çevresindeki morluklar ve göz aldı torbaları
  • Vücut geneli
  • Kollar

Dermaroller Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

Dermaroller üzerinde bulunan mikro iğneler ile cilde kolaylıkla uygulanabilen ve kan dolaşımı, kolajen üretimi gibi cilt altındaki hücresel faaliyetleri tetikleyen bir süreçtir. Cilt üzerinde açılan küçük kanallar ile cildin kendini yenilemesine ve iyileşmesine yardımcı olur. Faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 

Dermaroller Sonrası Cilt Güzelleşir mi?

 

Dermaroller ile Tedavi Nasıl Uygulanır?

Estetik uygulamalar arasında sık tercih edilen yöntemlerden biri olan dermaroller, uygulanması esnasında özenli ve dikkatli olunması gereken bir prosedürdür. Bu işlemin uygulanması ve dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanmaktadır.

  • İşlem sırasında cihaz dik bir şekilde ileri geri hareket ettirilerek cilde uygulanmalıdır. Mikro iğnelerin cildin en üst katmanında kanallar (mikro delikler) açabilmesi için önemlidir.
  • Uygulama sırasında muhakkak cilt tipine uygun destekleyici serum kullanılmalıdır. Böylelikle açılan kanallar aracılığı ile serumun cilt tarafından emilimi sağlanmış olur.
  • 2 cm çapındaki bir alana 15 defa uygulanan dermaroller yaklaşık 250-500 mikro kanal oluşturur. Cilt kendini bu kanallar aracılığı ile yenilemeye başlar. Uygulama süresince cilt elastin ve kolajen üretir. Kan dolaşımını artırır.
  • Cilt tabakasında oluşan kanallar gözle görülemeyen ölçüdedir. Oluşturduğu mikro hasar yalnızca kızarıklık olarak görülür. 
  • Uygulanmadan önce cihaz başlığı dezenfektan ya da saf alkol ile temizlendikten sonra kullanılmalıdır. Bu her kullanımdan önce yapılmalıdır.
  • Cildi hassas olan bireyler işlemden önce anestezi kremi sürerek 15-20 dakika ciltte beklettikten sonra uygulama yapabilir.
  • İşlem yapılan bölgeye de bağlı olarak değişen işlem süresi ortalama 30-45 dakika civarındadır. Uygulamadan sonraki 1-3 saat içerisinde cilt üzerinde gözle görünür etkiler oluşur.
  • Uygulama esnasında mikro ölçekte kanama olması normal bir durumdur. Cihazı kullanırken hassas olmaya sert hareketlerden kaçınmaya özen göstermelisiniz. Kızarıklığın fazla olması durumunda cilt yatıştırıcı maske kullanabilirsiniz.
  • Dermaroller için 15 günde 1 uygulama yapılması idealdir. İşlemden sonra açık havaya çıkmanız durumunda güneş koruyucu krem kullanmalı direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmamalısınız. 
  • Uygulama yaptığınız bölgenin ilk 6 saat su ile temas etmemesine özen göstermelisiniz.

Dermaroller Kaç Seansta Etki Eder?

Dermaroller tedavisinde en etkili sonuçların elde edilebilmesi için 2-4 haftalık periyotlar ile 5-6 seans uygulama yapılması yeterlidir. Sonuçların tam olarak gözlenebilmesi için 3 ay beklenmesi gereklidir. İşlem sırasında cilt tahrişine yol açılmaması için dikkatli olunmalı ve hassas davranılmalıdır. Uygulamanın etkili olabilmesi için yaz aylarında işlem yapılması önerilmemektedir.

Ağrılı Bir İşlem midir?

Dermaroller ilk uygulandığında kişiye hafif düzeyde acı verebilir fakat sonraki seanslarda acı hissi azalır ya da tamamen ortadan kalkar. Kişi diğer seanslarda da acı hissi yaşıyorsa uygulama yaptığı bölgeyi uyuşturmak için anestezi etkili kremler kullanabilir. Bu kremler işlem sırasında hastanın herhangi bir his yaşamasına engel olurken işlemin konforlu bir biçimde tamamlanabilmesi için yardımcı olur.

Dermaroller Hangi Cilt Problemlerinde Etkilidir?

Dermaroller, cildin alt tabakalarını uyararak cildi yenileme etkisi ile pek çok cilt probleminde iyileştirici etki gösterir. Gelişen medikal estetik uygulamaları ile sağlık kuruluşlarında uzmanlar tarafından uygulanabildiği gibi kişi kendisine ev ortamında işlem yapabilmektedir. Ciltte pek çok bölgede etkili sonuçlar elde edilmektedir. Dermaroller uygulamasının etki ettiği cilt problemlerinden bazıları aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.

Sivilce ve Akne İzleri

Sivilce ve akne izlerinde mikro delikler açarak iyileştirme sağlayan dermaroller etkili bir işlemdir. Genetik faktörler, ergenlik dönemi ve stres etkisiyle oluşan sivilceler cilt üzerinde kalıcı iz oluşmasına neden olabilir. Estetik açıdan olumsuz görüntü oluştururken kişinin yetersiz ve özgüvensiz hissetmesine neden olabilir. 

Dermaroller cihazı ile sivilce izleri kalıcı olarak yol edilebilir. Ciltte açılan mikro kanalların etkisi ile vücut iyileşme uyarısı alır, kolajen üretimi ağlayarak izleri ortadan kaldırır. Cildin sağlıklı ve canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur. 4-5 seans uygulama 2-4 hafta periyotlar ile işlem yapılarak sivilce ve akne izlerini gözle görünür bir biçimde iyileştirir.

Ayrıca ilgili olarak “Akne (Sivilce) Nasıl Geçer?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kellik ve Saç Dökülmesi

Stres, çevresel ve genetik faktörlerin etkisi ile erkeklerde ve kadınlarda zamanla saç dökülmesi, ilerlemesi halinde kellik görülmektedir. Saç bakım ve onarım uygulamalarında tercih edilen geleneksel uygulamalar yalnızca derinin en üst tabakasında etkili olmaktadır. Buna karşın saç kökleri cildin daha alt tabakalarında yer alır. 

Kafa derisinin geçirgenliği ortalama %3 seviyesinde olduğu için geleneksel uygulamalar etki göstermemektedir. Kullanılan kozmetik bakım ürünleri etkisiz kalmaktadır. Cildin geçirgenliğini artıran ve yapılan uygulamaların sonuç vererek saçların uzamasını sağlayan dermaroller tedavisi son yıllarda sıklıkla tercih edilmektedir. 

 

Saça Dermaroller Uygulanır mı?

 

Dermaroller tedavisi cildin alt ve üst tabakalarında mikro kanallar oluşturarak iyileşme sağlamaktadır. Cildin geçirgenlik düzeyini maksimumum seviyeye getirerek kullanılan serumların deriye nüfuz etmesine yardımcı olur. Kıl gökleri güç kazanır, beslenir ve yeni kıl kökleri oluşur.

Göz Altı Torbaları ve Morluklar

Kilo alıp verme, genetik faktörler ve bazı sağlık problemleri göz altlarında torba oluşmasına, cilt altında su birikmesine ve morluk görünümüne yol açmaktadır. Bu sorun dermaroller ile tedavi edilmektedir. Göz altına hassas bir müdahale ile uygulanarak cildin kendini yenileme sürecini başlatmaktadır. 

Göz altı torbaları ve morluklarda gözle görünür bir etki oluşturması için dermaroller uygulamasının 21 gün aralıklarla uygulanması gerekmektedir. 3-4 ay içerisinde belirgin etkiler oluşur. Göz çevresi morluklar ve torbalar azalarak sağlıklı ve canlı bir görünüme kavuşur. İşlem yapılırken hassas olunması, hekimden öneri alınarak uygulanması önemlidir.

Çatlaklar

Boy uzaması, kilo alıp verme ve hamilelik süreçleri, ergenlik döneminde meydana gelen hormonal değişiklikleri etkisi ile deri yırtılması olarak adlandırılan çatlaklar oluşmaktadır. Dermis katmanı ciltte çatlakları görüldüğü katmandır. Dermis tabakasındaki çatlaklara kanal açarak iyileşme süreci başlatan dermaroller, diğer tedavilerin oluşturamadığı bir etki gösterir.

Mikro kanallar vücut tarafından yara olarak algılanarak hızlı bir şekilde çatlakların iyileşme sürecini başlatır. İyileşme süreci kolajen üretiminin ve cilt emilimin artması ile tamamlanır. Cildin geçirgenlik seviyesinin artması ile kullanılan vitamin, krem ve serumlar tüm tabakalarda etkisini göstermektedir.

Yaşlılık Karşıtı (Kırışıklık Tedavisi)

Yaşlanmanın ve kırışıklık oluşmasının önüne geçmek için uzun yıllar boyunca yapılan alışmalar sonucunda çözümün cilt dokusunun uyarılması olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Cilt üzerinde uyarıcı etki oluşturan dermaroller, işlem yapılan alanda mikro iğneler aracılığı ile cildi uyarır. Cilt uyarılmanın etkisi ile kolajen ve elastin üretimini artırır. 

Cildin canlı, parlak ve sağlıklı bir görünüme ulaşmasını sağlayan dermaroller uygulaması cildinde herhangi bir sorun olmayan bireyler tarafından ayda bir uygulanabilir. Bu uygulama, kolajen ve elastin üretimi ile yaşlılık karşıtı etki göstererek cildin erken yaşlanmasına engel olur. 

Dermarollerin cilt üzerinde oluşturduğu mikro kanallar; yaşlanma karşıtı serum ve kremlerin emilimini ve buna bağlı etkisini çok yüksek seviyelere çıkarır. Örneğin; Dudak üstündeki kırışıklıklarda, göz kenarlarında kaz ayağı olarak bilinen bölgede 21 günde bir kullanılması tavsiye edilir. 4-5 ay düzenli kullanıldığında kırışıklık görünümünü azaltır.

Yanık ve Yara İzleri

Yanık, yaralanma ve cerrahi işlemlere bağlı olarak ciltte kabarıklıklar ve izler meydana gelir. Bu izler ölü hücrelerden meydana gelir ve zamanla cilde yerleşerek kişinin estetik açıdan yetersiz hissetmesine neden olur. Dermaroller uygulaması ile tedavi edilmesi ve izlerin görünümünün azaltılması mümkündür.

İz oluşan bölgeye 3 haftalık periyotlarla uygulanan dermaroller tedavisinde kişinin iz durumuna göre tedavi planı oluşturulur. Dermaroller üzerindeki iğnelerin problemli bölgeye uygulanması ile kan dolaşımı artar ve cilt uyarımı gerçekleşir. 5-6 seans uygulanması gözle görünür etki oluşması bakımından önemlidir. Zamanla izler belirsiz bir duruma gelecektir.

İlgili olarak “Yara İzi Tedavisi” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Dermaroller Öncesi ve Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dermaroller uygulaması özenli ve dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğinden uygulama öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • İşlem yüzünüze uygulanacaksa kozmetik ürünlerin tamamen temizlenmesi gereklidir. Uygulama yapılması planlanan alan temiz olmalıdır. Sonrasında cilt dezenfekte edilir.
  • Sedasyon etkili anestezi kremi uygulanması acı ve ağrı hissedilmemesi için önerilir.
  • Uygulamadan önce saf hyalüronik asit uygulanılmalı sonra işleme geçilmelidir. 
  • Tedavi tamamlandıktan sonra cilt hızla kendini yenilediği için etkileri hemen gözlemlenebilir.
  • Uygulama bittikten sonra cilt temizlenmeli ve cildin yatışması için peptid maskesi kullanılmaktadır. 
  • Cildin hassas noktalarında mikro ölçekte kanamalar oluşabilir bu geçici bir etkidir.
  • İşlem yapılan bölgeye cildin hızla yenilenmesi için hem işlem sırasında hem de sonrasında özel kremler sürülür. Kremin etkisi ile işlemden maksimum verim alınır.
  • Tedavi bittikten sonra güneş ışınlarından uzak durulması önemlidir. Gözenekler açık olduğu için ışınlar zarar verebilir. Açık havaya çıkma zorunluluğu olan bireyler mutlaka güneş kremi kullanmalıdır. 
  • Uygulamadan sonra cilde 24 saat boyunca su ya da kimyasal madde ile temas edilmemelidir.
  • Dermaroller yalnızca bir kişi tarafından kullanılmalıdır. 

Dermaroller Diğer Cilt Uygulamaları ile Kombine Edilebilir Mi?

Dermaroller diğer cilt uygulamaları ile kombine edilebildiği gibi devam eden işlemlerinize ek olarak uygulanabilir. Bunun herhangi bir riski yoktur. Aksine cilt üzerinde çok daha etkili sonuçlar elde etmenizi sağlar. 

Fraksiyonel lazer, mezolif, kimyasal peeling ve PRP gibi estetik işlemler ile dermaroller birlikte kullanılabilir. Ayı zamanda mezoterapi uygulamalarında örneğin; Somon DNA ve H-100 Gençlik Aşısı işlemlerinde dermaroller tedavi planına eklenebilir. Tedaviyi 2-6 haftalık periyotlarla 4 seans uygulamanız önerilmektedir.

Dermaroller Kimlere Uygulanmaz?

Dermaroller tüm cilt tiplerinde hem erkek hem de kadınlarda etkili sonuçlar veren bir uygulama olsa da bazı bireylerde kullanılması önerilmemektedir. Bunlar şu şekildedir:

  • İşlem yapılan alanda cilt hastalığı olanlar (sedef, egzama, rozasea vs.)
  • Kemoterapi tedavisi sürecinde olanlar
  • Kanser hastaları
  • Hamilelik ve emzirme sürecinde olanlar
  • Doğum kontrol hapı kullananlar
  • İşlem yapılacak alanda aktif cilt enfeksiyonu olanlar
  • Tedaviyi önceden tercih etmiş fakat cildinde iz kalmış olan bireyler